1.1 Ammattialan kuvaus

Tekstiili- ja vaatetusalaan kuuluu tekstiilimateriaalien valmistus, vaatteiden valmistus, päähineiden, jalkineiden ja muiden asusteiden valmistus sekä niiden huolto, peseminen ja korjaus.

Vaatetusalan tuotantolaitoksissa tai pienissä ateljeissa valmistetaan teollisesti tai yksilöllisesti vaatteita, takkeja ja hattuja. Moninaisten tekstiilimateriaalien lisäksi alalla käytetään mm. nauhoja, nahkoja ja turkiksia. Ompelualaan kuluu myös kodin tai julkisten tilojen ommeltavien sisustuselementtien valmistus sekä suojapeitteiden ompelu. Usein myös kaupan alan tehtävät tarjoavat työpaikkoja.

Tekstiilialalla valmistetaan kuituja ja lankoja sekä niistä erilaisia kankaita ja neuloksia, joita voidaan edelleen värjätä tai kuvioida painamalla. Suomessa valmistetaan teollisesti, erityisesti vientiin, erilaisia teknisiä tekstiilejä, kuten suodatinkankaita ja paperikoneiden viiroja.

Tekstiilihuoltopalveluilla tarkoitetaan tekstiilien puhdistus-, huolto- ja vuokrauspalveluja. Tekstiilihuoltoala on jakaantunut vesipesuun ja kemialliseen pesuun. Vesipesulat ovat joko tekstiilivuokrausta tai yritys- ja yksityisasiakkaiden tekstiilien huoltoa harjoittavia yrityksiä. Tekstiilihuollon merkitys on jatkuvasti kasvussa.

Jalkineet, laukut ja vyöt ovat myös osa pukeutumista ja niiden valmistus, korjaus ja markkinointi kuuluvat tekstiili- ja vaatetusalaan. Valmistus on pääosin pienteollisuutta, mutta myös asiakkaan mittojen mukaan valmistetaan jalkineita. Kenkien korjaus työllistää suutareita eri puolilla maata.

Ala on kokenut voimakkaan yleiseurooppalaisen rakennemuutoksen, jonka seurauksena erityisesti vaatetusalan suuret yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan halvan työvoiman maihin. Suomeen on jäänyt suurelta osin mallien suunnittelu, kaavoittaminen sekä pienten malli- ja tilaussarjojen valmistaminen. Erilaiset kaupan palvelut, myynti ja asiakaspalvelu, työllistävät yhä enemmän tekstiili- ja vaatetusalan ammattilaisia.

Pääkaupunkiseudulle on keskittynyt monipuolinen kirjo muodin alalla tapahtuvaa toimintaa pr-toimistoista, muotitoimittajista ja stylisteistä pukeutumisneuvontaan erikoistuneisiin vaatemyyjiin sekä pukeutumiseen ja muotiin liittyvien tapahtumien järjestäjiin. Tällaiset perinteisistä vaatetusalan ammateista poikkeavat palvelut työllistävät jatkuvasti enemmän muodin alaa monipuolisesti tuntevia ammattilaisia.