Briar Grace – Smithin haastattelu

Briar Grace – Smithin haastattelu

Teksti: Leila Välimaa ja Saga Sucksdorff

Kuvat: Saga Sucksdorff

Briar Grace- Smith on palkittu näytelmä-, novelli-, ja käsikirjoittaja Uudesta- Seelannista. Tampereen elokuvajuhlilla näytetään Grace-Smithin ja seitsemän muun naisohjaajan yhteinen elokuva Waru (tarkoittaa suomeksi kahdeksan). Festivaaleilla järjestettävässä paneelikeskustelussa pääsee tutustumaan tarkemmin alkuperäiskansojen tämän hetkiseen elokuvateollisuuteen. Tilaisuudessa kuullaan Briar Grace-Smithin lisäksi myös muita Uusi-Seelantilaisia ja Maori-tekijöitä.

Kuvausryhmämme haastattelee ohjaajaa elokuvajuhlien festivaalikeskuksessa.

Hyvän elokuva on Briarista sellainen, joka on rehellinen ja kertoo hyvän tarinan, ja joka halutaan nähdä. Hänestä elokuvan tekijän pitäisi olla vapaa tekemään mitä haluaa. Elokuva on todella hyvä vaikutustapa nykymaailmassa.

“I’d love to think that people come from our movies thinking something more or new”

Briar pitää kaikenlaisista tarinoista, kunhan tarinankerronta on hyvää.

“Syy miksi kirjoitan paljon erilaisia kirjoitelmia on se että minulla on intohimoa niihin kaikkiin, niin näytelmiin, käsikirjoituksiin kuin novelleihinkin.”

Hän muistaa olleensa todella innoissaan ensimmäisistä Tampere Film Festivaaleistaan, jo Suomen ja suomalaisen kulttuurin vuoksi. Myös se kuinka harvinaista on nähdä lyhytelokuvia näin laajasti ja erilaisilta tekijöiltä, innoittaa häntä.

“All we see are these big Hollywood movies in our cinemas”