Laura Hyppösen haastattelu

Laura Hyppösen haastattelu

Teksti ja kuvat: Saga Sucksdorff

Laura Hyppönen on suomalainen elokuvaohjaaja. Hän syntyi Neuvostoliitossa, mutta muutti jo kolmikuisena Suomeen. 19-vuotiaana hän lähti opiskelemaan elokuvaohjausta Tanskaan, ja asuu nyt Isossa-Britanniassa.

“Monikulttuurisuus näkyy elokuvassani ainakin siinä vaiheessa, kun lukee lopputekstejä. Olemme kaikki eri maista.”

Laura nauttii elokuvanteon jokaisesta osiosta: ideoiden kehittelystä yksin kotona, jutun yhteen kietomisesta esituotantovaiheessa, näyttelijöiden kanssa leikkimisestä tuotannossa ja jälkituotannon helpotuksesta. Hän kumminkin myöntää pitkäjänteisenä pysymisen olevan haasteellista aina silloin tällöin.

“Minun terveiseni niille, jotka haaveilevat elokuva-alasta on se, että tie on pitkä ja ei aina niin ruusuinen, mutta jos sitä elokuvaa ihan oikeasti rakastaa, niin kyllä se rakastaa sinua takaisin.”

Masennuksen iskiessä kannattaa muistella, mikä oli alkuperäinen inspiraation lähde. Muistaa oma juttunsa sekä yrittää olla keskittymättä kaikkeen negatiiviseen ja vaikeaan. Vastoinkäymisiä tulee aina, Laura muistuttaa.

“Tämä työ on ylämäkeä 99% ajasta, mutta sitten se 1% ajasta on aivan mahtavaa ja kaiken sen arvoista. Ei kannata olla liian kärsimätön”

“Itseni kohdalla suurin kompastuskivi olisi ollut jäädä odottamaan lupaa elokuvan teolle. Jos olisin jäänyt odottamaan vaikka Taideteolliseen pääsyä tai rahoitusta tai jos olisin kuunnellut kaikkia niitä ihmisiä, jotka epäilivät uravalintaa, koska se on niin kilpailtu ja haastavaa, en olisi tässä nyt. Suurin kompastuskivi on olla liian kiltti.”