Jan Harlan – ”No love, no quality”

Jan Harlan – ”No love, no quality”

Teksti ja kuvat: Pendo Zinhu

Jan Harlan – ”No love, no quality”

Jan Harlan tunnetaan työstään tuottajana Stanley Kubrickin ja Steven Spielbergin elokuvissa. Tampereen elokuvafestareilla näytettiin myös Harlanin ohjaama dokumentti Stanley Kubrickista.

Työryhmä valmistautuu haastattelemaan festareiden päävieraan sekä kansainvälisen tuomariston jäsenen Harlanin Pakkahuoneella, pienessä toimistohuoneessa, hänen suuren suosion keränneen masterclassin jälkeen.

Mielenkiintoisen masterclassin aiheena oli ”Musiikki käsikirjoituksen työkaluna”. Paikalla oli faneja ympäri Suomea ja maailmaa, muistiinpanovälineet mukanaan. Harlania olikin vaikea saada puhutteluun ihmisten keskeltä, hän jakoi mielellään nimikirjoituksia ja vastaili iloisesti häntä katsomaan tulleiden fanien kysymyksiin.

Vaikka Harlan on ollut tekemässä isoja elokuvia, hänestä huokuu silti tietynlainen välittömyys. Hän esimerkiksi yllättää minut täysin kehumalla hiuksiani heti astuttuaan sisään haastattelutilaan. 81-vuotias Harlan myös aloittaa haastattelun kertomalla perheestään ja toteaa sen olevan merkittävin osa hänen elämäänsä.

Stanley Kubrick oli myös osa Harlanin perhettä, hän oli naimisissa Harlanin siskon kanssa. Kubrick ja Harlan tekivät yhdessä töitä 30 vuotta, aina Kubrickin kuolemaan ja viimeiseen elokuvaan Eyes Wide Shut:iin asti. Puhuttaessa Kubrickin kuolemasta Harlanin äänestä huokuu suunnaton alakulo, ”hän kuoli liian nuorena”, hän sanoo.

Kysyttäessä elokuvanteosta Harlanin kehonkieli ja katse muuttuu todella intensiiviseksi, miehen palo työtään kohtaan on selkeää. ”Hyvä elokuva tehdään aivoilla ja sydämellä”, Harlanin mielestä kaikkein tärkeintä elokuvanteossa onkin rakkaus, rakkaus kaikkia elokuvan aspekteja kohtaan. Hän ottaa esimerkiksi Kubrickin lisäksi ranskalaisen taidemaalari Monet’n, joka saattoi maalata samasta aiheesta monta taulua tyydyttääkseen perfektionisminsa.

Haastattelu keskeytyy, kun oveen koputetaan ja suosittu Harlan tullaan hakemaan toiseen haastatteluun. ”I’m not in a rush”, puhelias Harlan tokaisee ja hymyilee, mutta haastattelu päätetään tähän positiivisin mielin.