Päättäjäiset

Päättäjäiset

Teksti: Leila Välimaa

Työryhmämme valmistautuu parhaillaan paluumatkaan kohti Helsinkiä, mutta ennen lähtöä taltioimme vielä muutaman Mediastadilaisen voimin Tampereen elokuvajuhlien palkintojenjakotilaisuuden. Filkkarit huipentuvat tähän viimeiseen näytökseen, jossa esitetään kotimaisen ja kansainvälisen kilpailun parhaimmistoa ja palkitaan voittajaelokuvien tekijät.

Palkintoja jaetaan useita ja tilaisuus sisältää tunteikkaita hetkiä, kun voittajat astuvat lavalle vastaanottamaan palkinnot luovuutta ja kovaa työtä vaatineista elokuvistaan. Kansainvälisen kilpailun pääpalkinnon eli Grand Prix’n voittajaksi valittiin animaatioelokuva Intimity. Ensiohjauksellaan voittanut Elodie Dermagne sai kuulla ilouutisen puhelimitse, kun festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso soitti hänelle koko tilaisuuden yleisön kuullen Sveitsiin. Virpi Suutarin Yrittäjä dokumenttia ennusteltiin voittajaksi ja se veikin peräti kolme palkintoa. Marja Helanderin ohjaamalle Eatnanvuloš lotit – Maan sisällä linnut – lyhytelokuvalle jaettiin kaksi palkintoa, joista toinen oli Risto Jarvan 10 000 euron rahapalkinto. Kaikkien paikalla olleiden mieleen painuivat myös parhaan dokumenttielokuvan palkinnon katsojia koskettava voittaja Prisoner of Society ja ohjaaja Rati Tsiteladzenin liikuttava voittopuhe.

Kaikki voittaneet elokuvat ovat loistavia, katsojaan vaikuttavia teoksia. Ei pidä silti unohtaa, että muutkin kilpailussa olleiden elokuvien tekijät ovat jo voittaneet päästyään esittämään töitään suurelle yleisölle. Elokuvissa käyneet katsojat pääsivät näkemään nykypäivän luovan ja kokeellisen dokumentti- ja lyhytelokuvien kirjon.

Tampere Film Festivalit olivat kaiken kaikkiaan ikimuistoinen elämys, ensi vuonna uudestaan!