Seppo Rustanius – Vapaus ja vallankumous!

Seppo Rustanius – Vapaus ja vallankumous!

Teksti ja kuvat: Pendo Zinhu

Toimittajamme käy hakemassa Seppo Rustaniuksen keskustelutilaisuudestaan, joka kulkee nimellä Tuhottu Tammela. Aikaa tämän haastattelun tekemiseen on lyhyesti, sillä Rustaniuksella on jo kiire seuraavaan kohteeseen. Seppo Rustanius astuu haastattelutilaan ja kertoo mielenkiintoisen kokemuksen, johon liittyy Neuvostoliitto, viulu ja sotilaat. Rustaniuksesta välittyy avoimuus, sosiaalisuus ja kokemus, hänen istahtaessaan Werstaan taidemuseon nojatuoliin.

Rustanius on tunnettu Suomen sisällissodasta, punaisten näkökulmasta, kertovista elokuvistaan. Kun Rustaniukselta kysytään hänen inspiraationlähteestään elokuvanteossa, hän vastaa pilke silmäkulmassa, ”kauniit naiset”. Hän puhuu ihaillen entisajan radikaaleista naisista ja kertoo naisten olevan yksi hänen elokuviensa tärkeimmistä aiheista. Naisten lisäksi tärkeitä aiheita ovat lapset ja punaorvot. ”Elokuvani eivät ole pelkästään historiallisia vaan myös inhimillisiä.” Rustanius toivoisi, että hänen elokuvansa nähtäisiin yleishumaaneina.

Rustaniuksen ilme kirkastuu, kun toimittaja kysyy hänen lapsuudestaan. Hän kertoo innoissaan asuinalueestaan, Tampereella sijaitsevasta Tammelan kaupunginosasta, ja sen ilmapiirin vaikutuksesta häneen itseensä. ”Tammela on minussa”, hän sanoo.

Rustaniuksella oli festivaaleilla kolme näytöstä ja kuusi elokuvaa sekä taidenäyttely, Seppo Rustanius: Vuoden 1918 todellisuuden kuvaaja. Festareiden aikana Työväenperinne ry myös myönsi hänelle Vuoden Työväentutkimus -palkinnon.