1.3.1 Pääkaupunkiseudun prosessiteollisuuden painopisteet ja yhteistyö elinkeinoelämän kanssa

Pääkaupunkiseudulla prosessinhoitajat toimivat muun muassa öljynjalostuksessa, petrokemian- ja muoviteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, lääke- ja maaliteollisuudessa,
juoma- ja jätevesilaitoksissa sekä energiantuotannossa lämpö- ja sähkövoimalaitoksissa.

Pohjoismaiden suurin öljynjalostuksen ja kemianteollisuuden keskittymä sijaitsee reilun 30 km:n päässä Porvoon Kilpilahdessa. Alueella toimii yhtenäinen tuotantoketju raakaöljystä muoveiksi, ja tuotannollisesta toiminnasta vastaa kymmenkunta yritystä.

Stadin ammattiopisto tekee yhteistyötä pääkaupunkiseudun työ- ja elinkeinoelämän kanssa mm. työssäoppimisessa, jolloin opiskelijat suorittavat osan prosessiteollisuuden perustutkinnon opinnoista yrityksissä alan työtehtävissä.

Työssäoppimisen yhteydessä suoritetaan yleensä myös ammattiosaamisen näyttö, jonka suunnittelu ja toteutus tapahtuu yhteistyössä työssäoppimispaikan kanssa.

Yhteistoimintaan kuuluvat myös opiskelijoiden ja opettajien säännölliset vierailut tuotantolaitoksilla. Yritysten edustajat vierailevat myös ammattiopistolla tuoden tuoreinta näkemystä teollisuuden osaamistarpeista.