Aloittavien media-alan opiskelijoiden opintoihin kuuluu perehtyminen tekijänoikeuksiin. Tehtävien ja verkkolinkkien lisäksi oli mahtavaa saada vieraaksi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen edustaja, projektipäällikkö Juha Rislakki, sekä ilmielävä luovan työn tekijä Pinja Meretoja. Rislakki puhui aiheesta luovien alojen osalta yleisesti, Meretoja kertoi taustastaan ja töistään.

Pinja Meretoja

Meretoja on helsinkiläinen freelancerina toimiva graafinen suunnittelija ja kuvittaja, jolla on taustalla 10 vuoden mainostoimisto kokemus. Kuvittajaksi hän valmistui 2017 Universidad de Palermosta, Buenos Airesista. 

Työkaluina on Macin läppäri, johon yhdistetty iso erillinen näyttö ja piirrokset syntyvät Wacomilla: ”Mä teen kuvitusluonnokset  yleensä ihan lyijärillä paperille ja sit piirrän ne puhtaaksi joko Illustratorissa tai Photoshopissa, tai yhdistelen kumpaakin. Taitto ym. graafisen suunnittelun hommiin käytän InDesignia”.

Miten kuvittaja työllistyy

Meretoja ei puhunut osuudessaan varsinaisesti tekijänoikeuksista, vaan esitteli töitään ja antoi opiskelijoille arvokkaita neuvoja työllistymisen kannalta. Meretoja itse tekee paljon lehtikuvituksia, kirjankansia, mainoskuvituksia ja enenevässä määrin animaatioita. Lisäksi Meretoja muistutti, että kuvituksia tarvitaan myös peleissä, mobiiliapplikaatioissa sekä tekstiili- ja pakkaussuunnittelussa.

Meretoja käytti aikoinaan paljon aikaa mm. Suomessa ilmestyvien lehtien kartoittamiseen ja kontaktoimiseen. Mahdollisille asiakkaille lähetetään sähköpostia ja oman portfolion osoite: ”Olen lähettänyt satoja sähköposteja ja kerta ei riitä, koska sinut unohdetaan nopeasti. Portfolio on myös tosi tärkeä. Ilman verkossa olevaa portfoliota ei nykyään pärjää.”

”Ilman verkossa olevaa portfoliota ei nykyään pärjää.”

Portfolion lisäksi Pinja Meretoja korostaa asiakkaiden hankinnassa sosiaalisen median merkitystä. Häneen on otettu yhteyttä hienojen Instagram kuvien takia, ja vanhat asiakkaat pidetään lähellä säännöllisesti lähetetyn uutiskirjeen avulla.

Erityyppisiä töitä

Lopuksi Meretojan terveiset opiskelijoille: ”Kyllä mä suosittelisin koulun jälkeen menemistä töihin useampaan erilaiseen paikkaan, jotka kiinnostaa alana. Niissä oppii ehkä kaikkein eniten. Eikä jäädä vaan yhteen paikkaan, vaan kerätä kokemusta erityyppisistä hommista. Esim. just erilaiset design toimistot ja lehdet on tarpeeksi erintyyppisiä keskenään. Kuvittamisessa tärkeää on tietysti piirtää paljon, muuten sitä ei voi oppia. Ja löytää pikkuhiljaa se oma tyyli. Ei kannata koittaa hallita liian montaa tyyliä vaan ihan max 2-3. Ja laittaa vaan niitä töitä portfolioon.” 

Entä olisiko Meretoja itse tehnyt jotain toisin, jos voisi muuttaa urapolkuaan jälkeenpäin? ”Mä tekisin lähinnä toisin ehkä sen, että olisin aloittanut freelancerina jo useamman vuoden aiemmin, eli en olis jumahtanut niin moneksi vuodeksi mainostoimistoihin. Mutta muuten tää polku on kyllä ollut ihan hyvä mulle.”

TTVK:n sivuilta löytyy nippu hyviä oppaita ladattavaksi. Esimerkiksi perusopas, jossa käydään läpi tärkeimmät tekijänoikeuteen liittyvät asiat kuten mikä on teos, mitä tekijänoikeuslaki suojaa ja mitä luvattomasta käytöstä seuraa.

Kommentoi

Kommentoi: