Uuden opiskelijan opas

Kiva, että päätit aloittaa opinnot Kullervonkadulla. Tervetuloa!

Jotta opinnot pääsevät helpommin alkuun, kokosimme sinulle tämän pikku oppaan linkkeineen. Voit myös aina kääntyä opettajien, opintotoimiston tai opinto-ohjaajan puoleen, jos jokin askarruttaa.

Aloitetaan tärkeimmästä asiasta:

Ruokailun ajankohta on yleensä 11 ja 12 välillä, miten nyt ryhmässä sovitaankin. Ja mikä parasta, lounas on sinulle ilmainen!

Ruokiksen ajankohdan lisäksi opiskelu Kullervonkadulla on muutenkin joustavaa. Oma osaamisesi ratkaisee, kuinka paljon opiskelet ja mihin tahtiin. Kaikki aiempi osaamisesi tunnustetaan osaksi tutkintoa, jolloin opiskeluaika kokonaisuudessaan lyhenee. 

Jotta opintosi eivät venähtäisi ihan yhtä pitkiksi kuin kuvassa, laaditaan sinulle opintojesi alkuvaiheessa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS), eli omia tarpeitasi vastaava opinto- ja tutkintopolku. 

Koko tutkinnon suoritat jos tulet peruskoulusta, valmentavasta koulutuksesta tai et ole vielä suorittanut mitään tutkintoa. Muissa tapauksissa osaamista kerrytetään tutkinnon osilla, ja erityisesti niillä osilla, joista sinulla ei ole ennestään osaamista.

Voit opiskella vaihtelevissa ympäristöissä: työpaikoilla, oppilaitoksessa ja verkossa. Pystyt halutessasi oppimaan tulevaan ammattiisi koulutus-sopimuksen tai oppisopimuksen avulla tai yhdistelemällä näitä.

Itse tutkinnon suoritat näytöillä.

Tutkinnon laajuus lasketaan osaamispisteissä. Ammatilliseen perustutkintoon (180 osaamispistettä, osp) kuuluu ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia, eli YTO aineita (35 osp). Lisätietoa tutkintoosi kuuluvista YTO-aineista ja opettajien yhteystiedot löydät täältä.

Mitä täällä sitten opiskellaan? 

Suoritat Stadin ammatti-ja aikuisopistossa media-alan ja kuvallisen viestinnän perustutkinnon. Meillä Kullervonkadulla osaamisaloina ovat kuvallinen ilmaisu, julkaisutuotanto ja painoviestintä. (Kun taas esim. Muotoilijankadun toimipaikassa keskitytään audiovisuaaliseen viestintään.)

Julkaisutuotannon osaamisalalla koulutetaan viestintäalaa ja mediatekniikkaa. Siellä opiskellaan erityisesti painettujen ja digitaalisten julkaisujen toteuttamista. Opinnot sisältävät myös laaja-alaisen perusosaamisen media-alan muihinkin alueisiin, esimerkiksi videoon, animaatioon sekä valokuvaukseen.

Painoviestinnän osaamisalalla koulutetaan monipuolisesti erilaisia painoviestinnän tuotantoprosesseja, jossa paino- ja tulostustuotteita tehdään erilaisiin käyttökohteisiin ajantasaisella tuotantolaitteistolla.

Kuvallisen ilmaisun osaamisalalla painotetaan visuaalista ilmettä media-alan tuotannossa. Opinnoissa painottuvat graafinen suunnittelu ja kuvan tekemisen eri menetelmät.

Yleisesti ottaen media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon suorittaneella on valmiudet toimia media-alan ja kuvallisen ilmaisun monipuolisissa työtehtävissä. Tutkintonimike on Mediapalvelujen toteuttaja.

Perustutkinto on laajuudeltaan 180 osp (osaamispistettä). Alla olevasta kaaviosta näet, mistä osista tutkinto pääpiirteittäin muodostuu.

Käytännössä kaikkien opinnot lähtevät käyntiin media-alalla toimiminen jaksolla, joka on pakollinen osa tutkintoa. 

Voit lukea tutkinnosta ja tutkinnon osista lisää ePerusteet sivuilta:
Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto ja etenkin Tutkinnon muodostuminen

Opettajat on täällä Kullervonkadulla jaettu kahteen tiimiin, kussakin kuusi opettajaa. Jokaisella opettajalla on hieman erilaiset vahvuusalueet. Vaikkakin sinulle nimetään opintojesi alussa ryhmävastaava, on ideana että kaikki tiimin opettajat opettavat sinua jatkossa. Opettajien lukujärjestyksissä ei enää ole tarkkoja tuntisuunnitelmia, vaan päivät koostuvat Taitopajoista, joissa opetusta annetaan isommille ryhmille, Tietopajoista, joissa taas neuvotaan pienempiä ryhmiä, sekä Henkilökohtaista päivistä, joiden aikana annetaan mm. yksilöllistä ohjausta ja käydään arviointikeskusteluja. Sinä liikut omien valintojesi perusteella eri opettajien ja tilojen välillä. 

Muuta hyödyllistä infoa

Stadin ammatti-ja aikuisopiston sivut

Opiskelijoille osio, missä mm. linkit sähköpostiin ja Wilmaan. Täällä myös tietoa opiskeluajan toimeentulosta ja miten rahoitat opinnot.

kullervonkatu.info sivut

Kullervonkadun yksikön omat websivut.  Löydät mm. yhteystiedot, blogin, ammatillisen suomi-englanti sanaston, opiskelijahuollon yhteystiedot ym. 

Wilma

Opiskelijat seuraavat Wilmassa suorituksiaan, lukevat tiedotteita ja viestivät opettajien kanssa. Opettajat syöttävät Wilman kautta arvioinnit ja poissaolot ja viestivät opiskelijoiden ja huoltajien kanssa. Wilman pikaohje opiskelijalle.

Adobe

Opistossa on käytössä Adoben CC ohjelmat. Saat ne opintojen ajaksi ilmaiseksi käyttöösi, myös kotikoneellesi. Ennen lataamista kotona tutustu huolellisesti siihen minkälaisen koneen tarvitset, jotta ohjelmat varmasti toimivat koneellasi: Järjestelmävaatimukset . Ohjelmien opiskelun tueksi voit ladata täältä ilmaisen oppaan.

Kansainvälisyys Stadin AO:ssa

Voit suorittaa opintojasi työskentelemällä ulkomailla tai kotimaassa kansainvälisessä työryhmässä. Ohjeita ja tietoa kansainvälisyys-mahdollisuuksista Stadin ammatti- ja aikuisopistossa löydät näiltä sivuilta. Lisäksi voit siellä lukea muiden opiskelijoiden ja henkilökunnan kokemuksista ulkomailla.

Opiskelijayhdistykset

Lisäinfoa opiskelijakortin tilaamisesta.